Lotorpsmetoden (Kompletterande terapi)

Andningsterapi enligt Lotorpsmetoden är en mycket effektiv metod för att behandla andningsrelaterade problem som till exempel ansträngningsastma, hosta, doftallergier och astmaliknande åkommor där astma inte kunnat konstaterats. Även personer med KOL kan känna lindring.

Ett vanligt problem, framför allt i samband med stress och problem som till exempel hosta och doftallergi, är att man hamnar i så kallad hög och snabb andning. Denna typ av andning innebär att många andningsmuskler utnyttjas dåligt och med tiden blir stelare och orörligare.
Oftast är det utandningsmusklerna som framför allt påverkas vilket leder till att lungorna aldrig riktigt töms på gammal luft, och du utnyttjar därmed inte den fulla lungkapasiteten, samtidigt som det blir koldioxid kvar i lungorna. Detta kan avhjälpas genom att träna upp muskulaturen och andningstekniken. 

Efter många års kamp har Lotorpsmetoden blivit vetenskapligt bevisad. ”Jag tror inte astma är en sjukdom utan ett tillstånd som gör att man blir sjuk”, säger Janne Karlsson, upphovsmannen till Lotorpsmetoden Läs mer här..

 

Behandling/Pris

Andningsterapi (Lotorpsmetoden) 60 min
70 €
Rekomendationen är 3 st behandlingar med någon veckas mellanrum. Vid 1a besöket kartläggs problematiken, 50 min massage och instruktioner för hemövningar och andningsteknik. Övriga besök massage -andningsteknik

Svag utandning:
Ett vanligt problem, framför allt i samband med stress och andningsrelaterade problem som till exempel hosta och doftallergi, är att man hamnar i så kallad hög och snabb andning. Denna typ av andning innebär att många andningsmuskler utnyttjas dåligt och med tiden blir stelare och orörligare. Oftast är det utandningsmusklerna som framför allt påverkas vilket leder till att lungorna aldrig riktigt töms på gammal luft. Slaggprodukter, då framför allt koldioxid blir kvar i kroppen. Resultatet av detta blir att syreinnehållet i luften i lungorna blir sämre vilket leder till problem i kroppen

Thoracal mobilisering dvs Lotorpsmetoden inriktar sig på bearbetning av andningsmuskulaturen med manuella terapier (massage). Avsikten är att öka rörligheten i bröstkorgen, därav namnet Thoracal mobilisering. I metoden ingår också andningsövningar för att lära patienten att andas bättre och det är av stor vikt att patienten regelbundet utför dessa övningar för att komma tillbaka till en bra andningsteknik.

Under en behandling genomförs ett antal ordentliga utandningar där patienten får hjälp av terapeuten med att verkligen tömma lungorna. Detta är viktigt eftersom det normalt är just utandningen patienter har problem med, effekten är ofta häpnadsväckande kraftig och många känner en omedelbar förbättring av problem som kan ha varat i åratal! 

Behandling: Rekommendationen är minst 3 behandlingar med ett par veckors mellanrum. Vid 1:a besöket görs en kartläggning av problematiken. Ett par andningstester och mätningar görs innan själva behandlingen som består av massage av överkroppen och dess andningsmuskulatur.
Behandlingen avslutas med utandningshjälp och information om teknik & övningar för att förbättra andningen och rörelsen i bröstkorgen.
De övriga behandlingarna tar 50 min/gång och vid dessa tillfällen tas nya mätvärden och fortsatt arbete med bröstkorgens rörlighet (massage) samt andningstekniken. 

Vill du läsa mer besök lotorpsmetoden